Van Adolf tot Zyklon B: 18 voornamen geïnspireerd door de Holocaust

door The Vremde Mirror

Verwacht jij binnenkort een baby? En ben je op zoek naar een historisch beladen voornaam? Dan hebben wij wat tips voor u.

Zo ziet jouw kind er later uit als je het Joris noemt.

 1. Adolf

Zie: Dolf.

 1. Alfred

Alfred Rosenberg mag misschien niet de naam hebben van een Goebbels, Himmler of Speer, Adolf Hitler noemde hem wel de kerkvader van het nationaalsocialisme. Qua originaliteit kan het zeker tellen, want zeg nu zelf: welk kind wordt er vernoemd naar een Nazi-ideoloog?

 1. Benito

Benito verwijst naar Benito Raman die vernoemd is naar Benito Mussolini. Ook geen onbelangrijk figuur.

 1. Bernhard

Bernhard is Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld ofte gewoon beter bekend als Prins Bernhard en in die goeie ouwe tijd lid van de NSDAP.

 1. Dolf

Zie: Rudolf.

 1. Eva

Is het een meisje? Dan adviseren wij Eva, omdat het de enige meisjesnaam in dit gezelschap is.

 1. Friedrich

Naar: Friedrich Jeckeln, generaal die enkele massamoorden op zijn geweten heeft. Alvast niet naar: Friedrich Fromm, generaal die betrokken was bij Operatie Walküre. Of naar Friedrich Nietzsche, de vaakst te pas en te onpas geciteerde Duitser.

 1. Fritz

Naar Fritz Sauckel, Fritz Klein, Fritz Todt, Fritz Gerlich of Fritz Reinhardt? De keuze is aan u. Tip: laat jouw kind bij zijn plechtige communie beslissen naar welke Fritz hij is vernoemd. Vroeger kan ook, maar de kans bestaat dat hij nog niet bekwaam is een juiste inschatting te maken. Iets waarvan de spijt later groot kan zijn.

 1. Heinrich

Een gelijksoortig verhaal bij Heinrich. Je hebt Heinrich Hoffmann, de fotograaf van Hitler. Voorts heb je Heinrich Müller (leider van de Gestapo), Heinrich Schwarz (een kampcommandant van Auschwitz), Heinrich Böll (het naoorlogse geweten van Duitsland) en dan is er nog Heinrich Himmler (leider van de SS die zich in alle bescheidenheid de drijvende kracht achter de Holocaust mag noemen). Wil je duidelijk maken naar welke Heinrich jouw Heinrich is vernoemd? Verander van achternaam. Zo gebeurd.

 1. Horst-Wessel

Germaanse namen met een liggend streepje worden de hype van het voorjaar van 2021. Denk er tijdig aan.

 1. Joris

Met de naam Joris wordt je kleine later geheid de heiland in Vlaams-nationalistische extreem-radicale kringen. Zie: Joris van Severen, oprichter van Verdinaso die in de jaren dertig Hitler onder zijn voeten gaf omdat hij naar eigen zeggen te zachtzinnig omsprong met joden. Let op: de kans dat er in Dentergem een straat naar je zoon wordt vernoemd is bestaande.

 1. Koenraad

Gun je je kind alle succes in het leven, maar nu ook niet te veel? Dan is Koenraad de naam die je zoekt. En het lijdt geen twijfel dat deze naam over 50, 100 en 200 jaar even bijdetijds als nu is.

 1. Nacht en Nebel

Een tweeling? Tip: zorg voor 2 namen die allitereren. Andere opties: Blut en Boden, Pétain en Putain, Eben en Emael en Schutz en Staffel.

 1. Reinhardt

Tegen jouw kind gaan meer dt-fouten gemaakt worden dan het zelf zal maken. Ofschoon jij die het een goed idee vindt je kind Reinhardt te noemen je intellect overdraagt op jouw kind.

 1. Roeland

Naar Roeland Raes die als senator van het Vlaams Blok de Holocaust ontkende. Met andere woorden: de lat ligt niet te hoog als je je kind Roeland noemt. Assoneert perfect met volgende achternamen: Roelants, Roelandts en Boudry.

 1. Rudolf

Zie: Adolf.

 1. Theo

Theodor Morell was jarenlang de persoonlijke arts van Adolf Hitler. Theo klinkt alleen wat eigentijdser, vandaar.

 1. Zyklon B

Klinkt als de combinatie van een Scandinavische heavymetalband en een tandpastamerk. Is de oplossing om je kind dat Peeters, Janssens of Maes zal heten desalniettemin op te zadelen met een originele naam. Je durft het niet. Wedden?