De Backer wil 63 jaar als bovengrens voor social media

door The Vremde Mirror

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) wil de gênante taferelen op social media drastisch terugdringen. ‘Vooral kleinkinderen zijn hier de dupe van. Zij moeten elke week opa en oma onder ogen komen die op een gezamenlijk profiel al hun handelingen rechtstreeks aan Facebook rapporteren. 63 jaar geldt daarom als bovengrens voor social media.’

‘Geen dag te laat,’ weet Kevin (10). ‘Laatst spuide mijn bomma op Facebook de meest racistische commentaren in een combinatie van sms-taal en Middelnederlands, terwijl zij mij had geleerd dat er ook goei tussen zitten. Maar ik kan haar niet defrienden omdat ze me elke week geld toestopt. Anderzijds voel ik me soms heel hypocriet dat ik dit vuile geld accepteer. Wat moet ik doen?’

‘De bovenste leeftijdsgrens komt er om zulke sociale drama’s te vermijden,’ vertelt De Backer. ‘Sociale media democratiseren onbedoeld meningen die we niet willen horen. Let wel, 63+’ers mogen blijven mailen, maar alleen met andere 63+’ers. Het is essentieel dat we ouderen leren omgaan met de beknotting van hun onafhankelijkheid. Dit verzacht de overgang naar later alleen maar.’

Maar is deze grens niet te hoog als je alle uitwassen op social media wilt bestrijden? ‘Daarom wordt er aan een uitzonderingsmaatregel gewerkt. Voor radiopresentatoren die graag wandelen en de helft van de tijd in Barcelona resideren geldt de leeftijdsgrens niet, zij worden ongeacht hun leeftijd van sociale media geweerd. Dat is in ieders belang.’

Het verhaal van Melissa (7) is zo mogelijk nog schrijnender dan dat van Kevin. ‘Mijn opa’s status laatst: ‘Kopieer en plak deze status als je je privacy wilt beschermen.’ Moet je weten dat mijn opa een openbaar Facebookprofiel heeft, iedereen kon dit lezen. Ik ben een week niet naar school gegaan uit schaamte.’