Oxfam kan golf aanvragen om vrijwilliger te worden niet slikken

door The Vremde Mirror

Almaar meer mensen willen aan de slag als vrijwilliger bij Oxfam. Ook hulporganisatie Artsen zonder Grenzen stelt sinds twee dagen dezelfde trend vast. Vooral de interesse bij mannen tussen 45 en 65 jaar is aanzienlijk gestegen.

Oxfam kan de radicale stijging van het aantal vrijwilligers niet onmiddellijk verklaren. Duizenden mannen boden alleen al de afgelopen week hun diensten aan. ‘Het bewijst dat het de goede kant opgaat met onze reputatie. Vroeger heerste er veel scepsis over goede doelen: komt al het geld wel op de juiste plaats terecht? Blij vast te stellen dat dit geen kwestie meer is.’

Toch is niet elke nieuwe vrijwilliger even gelukkig. Tony (54) is sinds gisteren verkoper van biologische sesampasta in de Wereldwinkel. ‘Ik voel me bedrogen, ja. Dit strookt niet met het beeld dat de media schiepen: liefdadigheidswerk in Haïti. Als daar niet snel een aardbeving plaatsvindt of een cholera-epidemie uitbreekt, stap ik over naar Artsen zonder Grenzen.’

Voor Bart (49) is Tsjaad een droombestemming. ‘Ik heb door omstandigheden even niets te doen. Er blijft al eens geld in de zakken steken van corrupte medewerkers, maar het is hypocriet en gemakkelijk dit als excuus aan te grijpen om helemaal niets te doen voor het goede doel.’

Ook Pol (58) wil zich inzetten als vrijwilliger. ‘Niet iedereen kan burgemeester worden of een gerespecteerd mediafiguur, dus zocht ik op een andere manier naar zin in mijn leven. Dank u wel Oxfam.’

Advertentie