Technieken om aanrijding met tientonner te overleven ondermaats bij fietsende scholieren

door The Vremde Mirror

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) slaakt een noodkreet. ‘Veel te weinig scholieren beheersen de technieken om een aanrijding met een simpele vrachtwagen te overleven, toch sturen ouders massaal hun kind met de fiets naar school.’

Uit een grootschalige enquête blijkt dat scholieren geen benul hebben wat gedaan in een dagelijkse verkeerssituatie als een overbeladen tientonner die plankgas op hen afstormt. Ze beginnen te gillen, met hun armen te zwaaien of doen niets, totaal verlamd omdat ze de theorie niet voldoende geoefend hebben.

‘Zo ga je een aanrijding niet overleven, ook al is het maar een kleine truck,’ weet Weyts. ‘Het is nochtans eenvoudig. De meeste tieners komen onder de wielen terecht of worden gekatapulteerd in de lucht, terwijl het net de kunst is om onder het chassis te schuiven als in de films.’

Om zulke baldadige fietsers uit het verkeer te weren, lanceert Weyts nu een fietsexamen. ‘Je mag pas met de fiets naar school als je tijdens het fietsexamen een aanrijding met een vrachtwagen hebt overleefd. Er zijn geen herkansingen.’

Het verwondert Weyts dat het niet vaker misgaat. ‘Tieners staan er niet bij stil met welk schuldgevoel ze een trucker overladen die uit haast en onoplettendheid de verkeersregels in de wind slaat, als zij overreden worden. Al is het natuurlijk gemakkelijker roekeloos te blijven fietsen en de verantwoordelijkheid van je af te schuiven.’