Dirk (53) geeft al jaren niets aan Oxfam

door The Vremde Mirror

Nu Oxfam wordt geteisterd door schandalen ziet de liefdadigheidsorganisatie het aantal donateurs slinken. ‘Dikke, dikke opportunisten’ vindt Dirk (53) die nooit eerder een cent schonk aan Oxfam of een ander goed doel. ‘Ik zeik tenminste al sinds jaar en dag goede doelen af.’

Dirk heeft niets met de mensen die nu plots niet langer goede doelen steunen. ‘Zij zijn niet echt niet solidair. Ze zijn het jaren wel geweest en nu opeens hebben ze het licht gezien? Ongeloofwaardig.’

‘Ik daarentegen huldig al een heel leven dezelfde principes. Niet geven aan goede doelen moet een overtuiging zijn. Ik vind het essentieel dat mensen die ik niet ken uit landen die ik niet ken moeten kunnen sterven zonder mij een geweten te schoppen.’

Dirk is sceptisch. ‘Zijn alle schenkers die afhaken plots overtuigde egoïsten? Ik twijfel. Of het moet zijn dat ze al geld gaven tegen hun zin en dit deden ten bate van hun imago en om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. En nu dit minder van tel is, ze de schandalen aangrijpen om goede doelen af te vallen. Maar zo scrupuleloos is toch niemand?’