Soedanezen delen dekens uit aan kamperende ouders

door The Vremde Mirror

In Grimbergen delen Soedanezen dekens, water en voedsel uit aan ouders die kamperen aan de schoolpoort. Ze hopen binnen te geraken om hun kind in te schrijven, vooralsnog worden ze uit de scholen geweerd.

‘Schandalig hoe deze ouders aan hun lot worden overgelaten. Weet je hoe koud het is buiten? Hallo, het zijn geen uitgeprocedeerde illegalen op de vlucht voor een folterende dictator,’ klagen enkele Soedanese vrijwilligers de wantoestanden aan.

‘Er mag in Grimbergen geen Calais-bis ontstaan. Dat lukt alleen maar als de scholen hun poorten openen voor de ouders. Met solidariteitsacties nemen we eigenlijk de taak van de overheid op ons. Het mogen dan misschien ouders zijn die zich een weekje vakantie kunnen veroorloven omdat niet elke school goed genoeg is, het blijven wel mensen.’

De Soedanese vrijwilligers laken het overheidsbeleid. ‘Zijn de ouders goed ingelicht? Er zijn buiten Grimbergen ook scholen. En elk kind heeft in België hoe dan ook recht op onderwijs. Weten ze dat?’