Fietser respecteert verkeersregel: ‘Het was veiliger’

door The Vremde Mirror

Slechts een breukje in de pols voor Judith (32), die wachtte tot het licht op groen sprong. ‘Je kunt zeggen dat ik het zelf gezocht heb. Maar wat als ik overstak bij rood licht? Ik kan het tenminste nog navertellen.’

Zoals het echte online journalisten betaamt, gebruiken wij ter illustratie een achterhaald beeld afkomstig van Google Maps.

Gisterennamiddag. Judith wil de drukke Provinciesteenweg in Boechout oversteken. Ze zet zich in het opstelvak voor fietsers tot het groen wordt. Had ze moeten oversteken bij rood licht, in de wetenschap dat er een colonne ongedurige automobilisten plakt op haar achterwiel?

Zelf vindt ze van niet. ‘Er kwamen auto’s aangeraasd van beide kanten. Onverantwoord om over te steken. Het is niet omdat de verkeersregels, infrastructuur en weggebruikers in vele gevallen niet deugen, dat je als fietser verkeersregels consequent met de voeten moet treden. Soms is het veiliger ze te respecteren.’

Het licht springt op groen. Enter automobilist Patrick (59), die vlak achter Judith staat en de gewoonte heeft wanneer het licht op groen springt met een rotvaart te vertrekken. Zo ook nu, terwijl Judith zich op gang trekt om de Provinciesteenweg over te steken, raakt hij haar in de flank waardoor ze ten val komt.

‘Ik schrok me kapot,’ getuigt een geëmotioneerde Patrick. ‘Levensgevaarlijk dat ze daar bleef stilstaan, van een fietser verwacht je dat niet. Gelukkig kon ik haar haast zonder te raken ontwijken. Ik zag in mijn achteruitkijkspiegel dat ze rechtop krabbelde, maar voor hetzelfde geld had ik een mens weliswaar fietser doodgereden of was er schade aan mijn bestelwagentje.’