De Wever: ‘Tendens om moslimgemeenschap te kijk te zetten’

door The Vremde Mirror

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) betreurt het dat de moslimgemeenschap almaar vaker te kijk wordt gezet. ‘Daar schijnt een ferme voedingsbodem voor te zijn. Als burgervader van alle Antwerpenaren raakt dit mij diep.’

‘Er gaat geen dag voorbij of de moslimgemeenschap krijgt wel ergens de schuld van. Een explosieve situatie, als u het mij vraagt, een harmonieus samenlevingsmodel wordt zo haast onmogelijk.’

De Wever neemt zijn eigen stad als voorbeeld: ‘Er zijn veel moslims in Antwerpen en we moeten hun aanwezigheid koesteren. De islam kent een rijke cultuur met bijzondere gebruiken en gewoonten. En ja, de meer fundamentalistische stromingen leven die regels heel strikt na. Is het aan mij om hierop commentaar te leveren? Helemaal niet.’

‘De moslimgemeenschap is heel divers,’ duidt De Wever. ‘Het is wenselijk dat moslims in de publieke ruimte de principes van de verlichting onderschrijven. Maar om nu te zeggen dat ze geen respect hebben voor vrouwen, dan doe je ze oneer aan.’

‘Toch merk ik een tendens, ook in de politiek, om alle moslims op één hoop te gooien. Moreel verwerpelijk, gevaarlijk en totaal onjuist,’ stelt De Wever. ‘Waar men anders zeer behoedzaam is met commentaar en zich opvallend mild opstelt, tackelt men met beide voeten vooruit als er een moslim in het spel is.’

‘De meeste moslims doen nochtans hun best om zich te integreren in onze samenleving, gaan naar vrije scholen, trekken zich niet terug in eigen wijken, bestelen geen oude zieke mannen en wandelen niet op het fietspad.’