Israëlisch leger: ‘Schieten alleen op Palestijnen die leven’

door The Vremde Mirror

Het Israëlische leger is een heus imago-offensief gestart. ‘Geweld is niet ons doel. Zien we een levende Palestijn, zijn we genoodzaakt om militair in te grijpen. Dat spreekt voor zich. Maar anders? We zijn geen barbaren.’

Premier van Israël Benjamin Netanyahu legt uit: ‘Het Israëlische leger wordt dikwijls voorgesteld als een rancuneuze en gewetenloze oorlogsmachine. Een vertekend beeld waar we graag komaf mee maken.’

‘De richtlijnen voor onze soldaten zijn strikt en niet voor interpretatie vatbaar. Ze volgen die nauwgezet op. Is een Palestijn in leven? Schieten maar. Is een Palestijn overleden? Dan niet. Dat heeft alles met respect te maken voor diegene die we juist zonder goede reden hebben gebombardeerd of neergeknald.’

Netanyahu beschuldigt de Palestijnen ervan een vies spel te spelen. ‘Telkens we een Palestijn doden, kruipen ze in een slachtofferrol en doen ze heel verontwaardigd, terwijl we met buitenproportionele vergeldingsacties en niet zo heel precieze luchtaanvallen hen duidelijk waarschuwen dat we ze willen uitmoorden tot de laatste man en dat ze beter de eer aan zichzelf houden. Maar nee, ze gebruiken dit als goedkoop motief om met stenen te gooien. Onaanvaardbaar.’

‘Voor sommigen zal onze toegift nog niet voldoende zijn,’ beseft Netanyahu. ‘Wij stellen ons redelijk op. Nu is het aan de anderen.’

Een oproep die onmiddellijk gehoor vindt bij de Amerikaanse president Trump die zich richt tot de Palestijnen. ‘Israël doet water bij de wijn. Nu is het aan jullie.’