‘Preventief achterhuizen slopen tegen transmigranten’

door The Vremde Mirror

Tegen eind dit jaar moet ieder achterhuis op Vlaams grondgebied worden gesloopt. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Aanleiding: achterhuizen zouden als onderduikplaats voor mensen zonder papieren dienst doen.

Niet zomaar een onschuldige boekenkast

‘Er zijn talloze historische aanwijzingen dat mensen op de vlucht zich durven verstoppen in achterhuizen, dus waarom zou het nu anders zijn?’ aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). ‘Laten we realistisch blijven. Als we de migratieproblematiek fatsoenlijk willen aanpakken, is het absurd om achterhuizen te vrijwaren.’

Maar mensen gaan hun eigen achterhuis toch niet zomaar afbreken? ‘Daarvoor hebben we een kliklijn. Buren kunnen daar elkaars achterhuis anoniem aangeven en de overheid zorgt vervolgens voor de sloopwerken. Veel efficiënter dan in ieder achterhuis een paar keer per jaar een razzia uit te voeren en de vondst te deporteren. We moeten leren uit het verleden.’

Vlaams minister van Leefmilieu en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is tevreden. ‘Er worden bomen gekapt, terwijl vrachtwagens van transportbedrijven mogen blijven rijden. Dat lijkt me een faire deal.’

Vlaams minister van Inburgering en Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kijkt al hoopvol vooruit: ‘Als deze actie resultaat oplevert, branden we tegen 2025 heel Vlaanderen plat. Zo kunnen we iedereen op Vlaamse grond aan strenge identiteitscontroles onderwerpen en wie geen papieren bezit vliegt eruit. Dat zal ze leren!!!!’