‘Zonder diploma filosofie red je het niet als dakloze’

door The Vremde Mirror

Mistroostig nieuws voor wie een toekomst als dakloze heeft uitgestippeld. Het blijkt dat dit zonder diploma filosofie tegenwoordig haast onmogelijk is.

© Wikimedia Commons

Armoede-experts zijn het eens. ‘De diversiteit heeft nog nooit zo onder druk gestaan. Er moet nu ingegrepen worden willen we een daklozenbestand in Vlaanderen dat niet alleen uit filosofen bestaat. ‘

‘Studenten die kiezen voor filosofie zijn bij voorbaat begiftigd met buitengewoon veel talent om elke vorm van zelfrespect de kop in te drukken en zullen dus makkelijker op straat belanden. Een effect dat door hun studie filosofie bovendien wordt versterkt.’

‘Een oneerlijke strijd,’ zucht Stijn (30), fiscalist bij een groot bedrijf. ‘Ik droomde altijd om het te maken als dakloze. Maar nu verdien ik buitensporig veel geld. Dan red je het niet als dakloze.’

‘Steeds meer mensen denken zonder diploma filosofie dakloos te kunnen zijn. Vergeefs. Ze houden het één maand vol, twee maanden, maar heus niet langer. Hierna worden ze opgevist door de krappe arbeidsmarkt en voor je het weet hebben ze een dak boven hun hoofd,’ waarschuwen armoede-experts.

Koen (27) is filosoof en woont in een ton. ‘Ik kan de hele dag op mijn eentje nadenken over existentiële dilemma’s die louter hypothetisch van aard blijven omdat ik dakloos ben. Ik vraag het me weleens af. Gesteld dat deze dilemma’s werkelijk op mijn leven van toepassing zijn: hoe zou ik er dan over denken?’