Waarom willen leden van de Bende van Nijvel met niemand op de foto: verwaandheid of is er meer?

door The Vremde Mirror

De Bende van Nijvel wordt vaak arrogantie verweten. De leden willen niet met fans op de foto, zelfs handtekeningen weigeren ze uit te delen. Onze showbizzexpert Jan-Sterre Beaupaz springt in de bres voor de Bende.

‘Ik denk niet dat de Bendeleden verwaand zijn. Oké, ze laten zich niet makkelijk vangen. Fans staan er veel te weinig bij stil dat niet iedereen is gediend met een bestaan in de schijnwerpers. Zijn ze daarom arrogant? In die optiek lijken ze me eerder minzaam en bescheiden.’

Het hele land schreeuwt als het ware om een teken van leven, maar nee, dat is zelfs te veel gevraagd. ‘Als ze teken van leven geven, is er geen weg terug. Dan laat niemand ze nog los. Het is duidelijk dat ze dat zo lang mogelijk uitstellen.’

Beaupaz geeft toe dat de Bendeleden het enigszins zelf gezocht hebben. ‘Door het mysterie rond hun figuren is de hype alleen maar groter geworden. Hoe vaak ze de voorpagina’s hebben gehaald de laatste maanden, niet normaal. Ik denk dat we kunnen stellen dat ze slachtoffer zijn geworden van hun eigen marketingstrategie.’

Beaupaz haalt negatieve ervaringen in het verleden aan als oorzaak voor de moeilijke relatie tussen de Bende en het publiek. ‘Eerdere optredens werden matig gesmaakt, maar dan spreken we echt over vele jaren geleden. Zo relatief is roem. De Bendeleden zijn dat nooit vergeten.’

Zulke fan is Nikki (19): ‘Ik begrijp dat niet. Gewoon een foto. Publieke figuren hebben een zekere verantwoordelijkheid, die kunnen zich niet zomaar wegstoppen. Zelfs een glimp is al te veel gevraagd. Allez, ze hebben toch niks te verbergen of zo.’

Advocaat Jef Vermassen is de gelukkige bezitter van een handtekening van een lid van de Bende. ‘Opgeborgen in een kluis. Het behoort tot mijn privécollectie. Ik zou het voor veel geld kunnen verkopen, maar ik vind het niet kies om me er op een of andere manier mee te verrijken.’