Sanne (31) stopt met dramatisch te doen over smartphonegebruik

door The Vremde Mirror

Jarenlang stelde Sanne (31) zich aan over haar smartphonegebruik. ‘Op den duur was het niet langer leefbaar. Het werd een verslaving.’

Geen reclame – © Wikimedia Commons

‘Als ik er nu op terugkijk, denk ik: ‘Verschrikkelijk, hoe kon ik zo zijn?’ Wanneer ik een uurtje niet dramatisch had gedaan over mijn smartphonegebruik, online of offline, was ik niet te genieten. Ik dacht de hele tijd hoe ik mezelf in de vernieling reed en piekerde over hoe ik hierop de aandacht kon vestigen.’

‘Ik gebruikte mijn smartphone hoofdzakelijk om de verwoestende gevolgen van mijn smartphoneverslaving te filmen. Maar ook om te bellen en soms surfte ik naar de site van de NMBS. Dan weet je, dit is meer dan zomaar een tijdrovende bezigheid. Maar het is niet zo dat ik naar de site van de NMBS surfte in mijn vrije tijd. Zo erg was het nu ook weer niet.’

‘Het besef dat mijn smartphonegebruik eigenlijk helemaal niet problematisch was, was een pijnlijke confrontatie met mezelf. Het was een manier om mezelf te differentiëren van de rest van de mensheid die de eigen ondergang niet zag. En ik moest ze redden. Ik begon afgelopen maanden in te zien dat ik alleen maar goedkoop aandacht zocht.’

Sanne heeft haar lesje wel geleerd. ‘Ik overdreef. Er zijn vele ergere dingen in de wereld: onze suikerconsumptie bijvoorbeeld. Wist je dat er in een appel per honderd gram tien gram suiker zit? Alsof men arsenicum in onze voeding gooit. Angstaanjagend.’