Genuanceerde niet-opruiende tweet Francken bedoeld als grap

door The Vremde Mirror

Het verweer van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken kan zowel zijn eigen achterban als de oppositie niet overtuigen. ‘Mijn tweet was als een grap bedoeld,’ verdedigt hij zich.

© Wikimedia Commons

In de bewuste tweet wekte Francken de indruk dat niet alle transmigranten aan vreselijke ziekten lijden zoals cholera, builenpest en buiktyfus.

Ongewoon doordacht voor Francken, die na de felle kritiek op hem de verrechtsing van het discours laakte. ‘Het is nooit genoeg. Ik ken een transmigrant zonder buiktyfus. Maar dat mag je niet meer zeggen of je bent een deugmens. Ik ben die doorgeslagen politieke niet-correctheid spuugzat.’

‘Francken vertolkt onze standpunten en klinkt minder aangebrand dan Renaat Landuyt of Louis Tobback. Wat blijft er dan nog over van je geloofwaardigheid?’ vroeg voorzitter van sp.a John Crombez zich af.

Ook de achterban van Francken reageerde scherp. ‘Een schaapje met wolventanden. Hij heeft ons altijd voor de gek gehouden. Francken lijkt toch een hart te bezitten.’

Hierop krabbelde Francken terug. ‘Een overtrokken analyse. Ik som heel veel ziekten niet op zoals polio, mazelen en vlektyfus. Of moet ik echt alles uitleggen? Ik meende het niet dat niet alle transmigranten verschrikkelijk besmettelijk ziek zijn. Iedereen kent mij toch? Ik wilde schofferen, kleineren en ontmenselijken. Uiteraard. Retweet als je vindt dat alle transmigranten aids hebben.’

Desondanks verwijderde Francken na een uur zijn tweet: ‘Te veel misverstanden. Geen prioriteit. Verwijderd.’