FIFA tikt België op de vingers

door The Vremde Mirror

Het schandaal in de Belgische voetbalcompetitie verontrust wereldvoetbalbond FIFA. ‘Als je op zo’n kleine schaal geen wedstrijd onopgemerkt gefixt krijgt, hoor je niet thuis in het voetbal.’

© Wikimedia Commons

FIFA-baas Gianni Infantino haalt fel uit naar het Belgische voetbal. ‘Als je omkoopt, doe het dan professioneel en niet opzichtig. Helemaal knullig als je een match fixt om niet te degraderen en toch degradeert en als excuus een Waals complot inroept. Wat doe je dan in het voetbal?’

Hij lanceert daarom een strijdplan dat clubs helpt bij witwaspraktijken, matchfixing en andere vormen van corruptie. ‘FIFA beschikt over heel wat expertise op dit gebied. Het zou zonde zijn die niet aan te spreken. Zeker als je weet wat voor een slechte zaak dit schandaal in België is voor het imago van de sport en het voetbal in het bijzonder.’

‘Niet het hele Belgische voetbal maakt een slechte beurt,’ oordeelt Infantino. ‘Eupen en Moeskroen dienen als voorbeeld. Geen vuiltje aan de lucht. Geen verdachtmakingen. Lekker uitslagen vooraf bepalen. Zoals voetbal hoort te zijn.’

Nochtans kreeg FIFA in het verleden ook al met concrete verdachtmakingen en invallen te maken. ‘Toen stonden er amateurs aan het hoofd van FIFA. Zij hebben plaatsgemaakt voor topcorruptici,’ verzekert Infantino.