Boechout krijgt schepen van Doelloosheid, Gemoedsrust en Milde droefgeestigheid

door The Vremde Mirror

In Boechout is Leontien Borremans (Groen) vanaf begin januari de nieuwe schepen van Doelloosheid, Gemoedsrust en Milde droefgeestigheid. ‘Ons bestaan is zinloos, mensen zijn druktemakers om niets en we leren er maar beter mee leven.’

© Wikimedia Commons

Leontien Borremans legt uit. ‘Mensen zijn altijd maar druk, druk, druk. Op zoek naar het Grote Geluk. En stoten hierbij aldoor op hun eigen betrekkelijkheid. Tijd om eerlijk te zijn als politici: alles is vergeefs. Ongelukkig toeval en algehele willekeur domineren onze nodeloze levens.’

‘Hebben we zogenoemd succes geloven we dat dit louter onze eigen verdienste is. Wie maar wat aanmoddert heeft dat uitsluitend aan zichzelf te wijten. Weerom eerlijk wezen: we zijn de speelbal van het grillige lot. Het lot dat wij als mens tragisch genoeg denken in handen te hebben.’

Borremans valt de hiërarchie gebaseerd op verbeelde gewichtigheid in onze samenleving aan. ‘De mensen die mensen in leven houden krijgen een hongerloontje. De speculanten, makelaars en managers het grote geld en aanzien. We hebben deze leegheid economie genoemd en hangen er derhalve onze zin, ziel en ons bestaansrecht aan vast. Hahahaha! Excuseer, ik vond geen betere uitdrukking.’

‘Een goede levenshouding is cruciaal,’ stelt Borremans. ‘Niet alles is controleerbaar. Het nut van onze handelingen is twijfelachtig. Elke bewijsdrang tot falen gedoemd. Probeer dan tenminste plezier te hebben. We zijn nietig. En wat we ook doen, we doen maar wat. En dat is prima zo.’

Ze krijgt op sociale media kritiek op de relevantie van haar ambt. ‘Waarschijnlijk weer droefgeestige types zonder levensdoel die zichzelf niet in de spiegel durven kijken. Ze kunnen de boom in.’