75.000 beroepspolitici komen op straat: ‘Wij doen al genoeg voor het klimaat’

door The Vremde Mirror

Vandaag komen in Brussel 75.000 Belgische politici op straat. Hun chauffeur brengt hen naar Brussel-Noord, waarna ze richting de Wetstraat wandelen. Alvorens de Wetstraat te bereiken, pikt hun chauffeur hen op. Dit leidt tot niet meer verkeersdrukte dan anders. Ze hebben één boodschap: ‘Wij doen al genoeg voor het klimaat.’

© Wikimedia Commons

Gwendolyn Rutten wandelt met een groot spandoek waarop staat ‘Tijd voor actie na de volgende verkiezingen’. ‘Weet je hoe vermoeiend het is om ecologisch verantwoorde pleidooien te voeren voor ongebreidelde massaconsumptie en wild kapitalisme? Je wilt niet weten wat voor schizofrene toestanden en kortzichtige retoriek dat oplevert. Daarom zeg ik: tot de verkiezingen is niemand voor iets verantwoordelijk, niet de mensen, niet wij, gewoon doen en dan zien we wel weer. Of nee, liever niet, want de verkiezingen zijn misschien morgen al.’

Een verrassend gezicht op de betoging is dat van Joke Schauvliege. ‘Ik loop daar niet mee te koop, maar ik ben Vlaams minister van Leefmilieu. Ik schrik er soms ook van. Dat graadje of vier warmer? Met een beetje geduld komen we er wel! Ik kan toch niet alle bedrijven verplichten constant de verwarming aan te zetten?’

Ook Theo Francken wandelt mee. ‘Die opwarming van de aarde? Groene bangmakerij. Het zijn geen vijftig vluchtelingen die wij dagelijks in leven moeten houden hé. Of een zwarte piet die niet meer zwart mag zijn. Of een man in lingerie. Links mag alles.’

Alleen Marie-Christine Marghem ontbreekt. Zij had zich van dag vergist.