‘Geen regering nodig om een janboel te creëren’

door The Vremde Mirror

Charles Michel (MR), gezicht van kibbel- en kabbelkabinetten-Michel I en II, gooit het over een andere boeg. ‘Het is mijn heilige overtuiging dat we ook zonder regering België in chaos en ellende kunnen storten.’

© Wikimedia Commons

Michel zegt niet naïef te zijn. ‘Een regering is altijd handig om er een knoeiboel van te maken. Maar België heeft in het verleden bewezen dat het ook zonder kan. Waarom dan niet proberen? Het is bovendien een flinke besparingsmaatregel. Als politici moeten wij het goede voorbeeld geven.’

Voor Peter De Roover (N-VA) niet genoeg. ‘De linkse partijen in het parlement zitten maar kritiek te leveren en doen voorts niets. We hebben hen heus niet nodig om onrust en wanorde te bewerkstelligen. Dat hebben we wel voldoende bewezen. Als Michel wil besparen, dat hij het dan meteen goed doet.’

Michel reikt ook de hand naar N-VA. ‘Ik hoop dat we in wederzijds wantrouwen elkaar naar het leven blijven staan. Politieke instabiliteit creëren zonder Vlaams-nationalisten is drie keer zo moeilijk.’

De Roover reageert afwijzend. ‘Dat Michel het zelf uitzoekt. Op N-VA moet hij niet rekenen.’

Michel sluit niet uit dat er in de toekomst alsnog een federale regering komt. ‘Het is te voorbarig om daar uitspraken over te doen. Laat ons nu eerst in alle hevigheid een of twee jaar bakkeleien en ruziemaken. Daarna zien we wel weer.’