Aanzwellende kritiek op Jemenitische staatstelevisie: geen aandacht voor sneeuw in België

door The Vremde Mirror

In Jemen is er polemiek ontstaan om het feit dat de staatstelevisie gisteren geen aandacht besteedde aan de sneeuwval in België en de gevolgen voor verkeer, economie en welzijn van de burgerbevolking.

Ali (34) is een van de duizenden protesteerders. ‘Voor vele landgenoten is de sneeuw in België een ver-van-mijn-bedshow. Ze blijken onvoldoende geïnformeerd of gewoonweg niet op de hoogte van wat er zich afspeelt.’

Ali vindt dat de Jemenitische staatstelevisie haar kerntaken verwaarloost. ‘Wat voor volk zijn we als we ons alleen maar met onze eigen probleempjes bezighouden? De wegen in België zijn onbruikbaar, de treinen rijden amper en op kantoor voelen mensen zich ertoe gedwongen om met elkaar te praten over de sneeuw.’

‘We zijn hier niet zo vertrouwd met sneeuw,’ vertelt Ali. ‘Verklaart dat het gebrekkige inlevingsvermogen? Het onderwijs is in Jemen door omstandigheden niet helemaal top. Maar dat mag niet als excuus gelden. Hoe kun je empathie vragen als je zelf alleen maar met jezelf bezig bent?

‘Soms denken we in Jemen dat het hier slecht wonen is. Maar de blik naar buiten richten helpt ons om binnenlandse aangelegenheden te relativeren. Navelstaarderij in ieder geval niet.’

‘We kunnen als Jemenieten niet al het leed van de wereld dragen,’ beseft Ali. ‘Maar weet dat de kwesties waar je zelden tot nooit wat over hoort vaak de grootste catastrofes zijn.’