Heraanleg Brusselse kruispunten vertraagd: ‘Wachten op dodelijk slachtoffer’

door The Vremde Mirror

De heraanleg van enkele tientallen kruispunten en gevaarlijke punten in Brussel is voor onbepaalde duur uitgesteld. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS): ‘Zolang er niemand sterft, kunnen wij niets doen.’

Vervoort is formeel. ‘De Brusselse wetgeving staat het niet toe om een verkeerssituatie aan te pakken indien er het voorbije jaar geen weggebruiker stierf binnen de dertig dagen na betreffend ongeluk.’

We trekken met hem naar een berucht kruispunt in Schaarbeek. ‘We staan als politiek machteloos,’ zucht Vervoort. ‘Vorig jaar bezweek hier nog een peuter 31 dagen na een aanrijding met een vrachtwagen. Helaas telt april dertig dagen. Dat was dikke pech.’

‘Ook op dit punt sprong vorige week een voetganger net op tijd weg toen een auto tegen 130 kilometer voorbij sjokte. Deed die dat niet, lag hier allang een nieuw kruispunt. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek.’

Vervoort stipt ook de gewijzigde wetgeving aan. ‘Om een onveilig punt aan te pakken, was het tot 2012 voldoende dat er het afgelopen jaar een ongeluk plaatsvond, als er maar een slachtoffer een been of arm verloor. Dat bleek onhoudbaar. We kunnen niet ineens heel Brussel leefbaar maken voor trage weggebruikers.’

Manu, vader van Zoë (9), Claire (7) en Mathis (4), woont vlakbij. ‘Zit er niets anders op dan één van mijn drie kinderen onder een vals voorwendsel naar de andere kant van de straat te sturen om de overige twee te redden. Claire heeft toch een rotkarakter. Helemaal haar moeder.’