Man zonder oplossing voor ons onderwijs

door The Vremde Mirror

In een donker hoekje van het universum ontmoetten wij een man zonder oplossing om het niveau van het onderwijs op te krikken. Wij legden hem vakkundig op de rooster.

© Wikimedia Commons

De kwaliteit van ons onderwijs daalt. ‘Naar verluidt, ja. Is het echt zo dramatisch? Ik weet het niet. Mijn driejarig neefje houdt coherentere betogen dan menig zelfverklaard onderwijsexpert.’

Maar jouw driejarig neefje gaat niet naar school. ‘Klopt, oneerlijke vergelijking van mij. Schrap die maar.’

Je hebt echt geen idee. ‘U moet mij geloven. Ik ben niet lang naar school geweest. Niet dat ik hiermee wil zeggen dat ik wel een idee had gehad mocht ik langer naar school zijn geweest.’

Gesteld: ons onderwijs is een bouwval. Nooit aan de oorzaken gedacht? ‘Natuurlijk wel, ik ben ook maar een mens van opinies en presumpties. Ligt het aan de ouders? Wie weet. Aan de leerkrachten? Niet ondenkbeeldig. De politiek? Altijd een mogelijke factor. Zijn we onze smartphone als tweede brein gaan beschouwen en hechten we daarom bewust of onbewust minder belang aan kennis? Lastig te zeggen. En hoe nuttig is deze kennis dan? Voer voor discussie. En zit de ware intelligentie niet in de vaardigheden en creativiteit om een gebrek aan kennis te camoufleren? Misschien is er geen duidelijke verklaring? Misschien zijn er wel verklaringen, maar gaan die ons bevattingsvermogen te boven? Omdat het onderwijs vroeger kinderen maar leerde omgaan met één waarheid? Of om wat anders? Ik weet het echt niet, sorry.’

Dit zijn alle opties? ‘Dat wil ik niet gezegd hebben. Voor hetzelfde geld is de economisering van onze maatschappij het probleem. Hypothetisch hé. Wordt er minder geïnvesteerd in richtingen die geen economisch rendement opleveren. Want jobs, jobs, jobs. En dringt van jongs af aan dat economische denken door in de geest van kinderen die zich de vraag stellen: wat ben ik hier later mee? Literatuur, moet ik niet kennen als accountmanager. Talen, oninteressant als accountmanager. Begrijpend lezen, overbodig als politicus. Het zou zomaar kunnen.’

De oplossing dan? ‘Goed geprobeerd. Zonder eenduidige enkelvoudige of meerlagige oorzaak onmogelijk om hier een uitspraak over te doen. Haha, stel je ook voor.’