‘Klimaatwetenschap houdt te weinig rekening met lezerscommentaren HLN.be’

door The Vremde Mirror

In een lange post op Facebook onthult Robert (62) dat de klimaatwetenschap alleen maar met de eigen bevindingen rekening houdt. ‘Adviezen en conclusies gemaakt door lezers van HLN.be worden op structurele wijze genegeerd,’ luidt zijn verdict onverbiddelijk.

Robert verklaart zijn post. ‘Ik las in de HLN-comments getuigenissen van mensen die een jaar fysica hebben gestudeerd en een geheel ander verhaal verkondigen over klimaat dan de wetenschap. Dat deden ze anoniem, waarschijnlijk omdat ze niet vrijuit durfden te spreken. Dat zette me aan het denken.’

‘Ik begon zelf opzoekwerk te verrichten. Ik las op Twitter bijvoorbeeld dat de moeder van Anuna ooit heeft betoogd tegen iets. Er stond niet bij tegen wat, maar ik ben niet naïef. Het zal wel iets links geweest zijn. Helaas gemeld door een account met twaalf volgers en zonder profielfoto. Echt erg dat mensen dit niet open en bloot kunnen zeggen. Gelukkig retweet Theo dit account af en toe of ik wist helemaal van niets!’

‘Als de moeder van Anuna links is, is Anuna geïndoctrineerd, zijn de spijbelacties een complot tegen rechts en is de klimaatverandering een hoax. Deze theorie heb ik niet zelf bedacht,’ geeft Robert toe. ‘Gelezen op het lezersforum van HLN.be. Veelzeggend dat je de wetenschap hierover niet hoort. Hoe onbevooroordeeld ben je dan?’

Robert concludeert: ‘De wetenschap is zeker dat de aarde door de mens opwarmt, terwijl lezers van HLN.be nooit inspraak hebben gekregen. Tja. Al zijn er lichtpuntjes. Ik lees dat ook Rik Torfs twijfelt over de klimaatverandering. En die kan het weten. Dat is een wetenschapper.’