Rikske redt de formatie

door The Vremde Mirror

Hoera! The Vremde Mirror heeft de publicatierechten verworven van het in Venezuela, Cuba en Noord-Korea megasuccesvolle feuilleton Rikske zonder Fikske. Zit u klaar voor de eerste aflevering? Opgelet, de titel bevat een spoiler.

In dit dwaze avontuur spelen een hoofdrol:

Didi & Yoha deden menige begroting op miraculeuze wijze ontsporen, waardoor ze in het hele koninkrijk aanzien genieten. Dit onafscheidelijke tweetal telt één liberaal en één socialist, maar niemand die kan zeggen wie van de twee de socialist en wie de liberaal is.

– De koning over wie niet meer te zeggen valt dan dat hij een zus heeft, Delfien, met wie hij volgens ingewijden boel heeft. Weten we van een kennis die deze roddelblaadjes leest en wiens of wier (Nee, we laten werkelijk niets aan het toeval over!) privacy we om evidente redenen respecteren. Dat allemaal geheel terzijde overigens.

– En natuurlijk Rikske, de alwetende professor die om zijn communistische sympathieën is verbannen naar de zeven ivoren torens van Dijlegem, maar geregeld heimelijk om wijze raad wordt gevraagd door landgenoten in de penarie onder wie talkshowredacteurs (Dit gaat ongeveer helemaal als volgt. Over een uur begint de uitzending en we hebben nog altijd geen gast om over het vermeende democratische verleden van de kapper van tuinkabouter Dries te spreken. / Bestond er maar een professor met expertise in alles en meer! / Supermensen bestaan alleen in fictie. En dan nog, alles moet maar realistischer en autobiografischer, omdat mensen een afkeer hebben van twijfel en dubbelzinnigheid en verslaafd zijn aan de waarheid behalve wanneer ze zich gewillig (omdat het hen nu eenmaal goed uitkomt) politiek laten manipuleren of wanneer experts niet zeggen wat mensen willen horen dat ze zeggen. / Dank voor die politieke analyse, schrijf er een boek over, maar inmiddels zitten we nog altijd zonder gast. / Problemen, problemen. / Maar zeg, wat als we Rikske nu eens vragen? / Rikske? / Ja, Rikske. Natuurlijk, dat ik daar zelf niet aan heb gedacht. / Rikske zegt altijd wat de mensen willen horen! / We bellen Rikske! Dit gaat zo op maandag, op dinsdag, op woensdag, op donderdag en op vrijdag.). Ook dit allemaal louter ter bladvulling. Wees gerust, het verhaal begint dra. Beloofd.

Het verhaal begint zoals nog gebeurt op een dag. Ofwel om de indruk te wekken dat het verhaal tijdloos is, ofwel omdat het tijdstip volstrekt van geen belang is en hierop wijzen het tegendeel zou suggereren. In dit concrete geval is het allebei.

Het verhaal wordt al snel zo langdradig dat vermoeide scribenten zouden schrijven dat het er eigenlijk op neerkomt dat de koning, wiens functie is dat hij moet doen alsof hij wat doet, nu de opdracht heeft mensen aan te duiden die moeten doen alsof ze wat doen, waardoor hij werkelijk wat doet, gelukkig niet te lang, en vervolgens in gehaaste draf, slordig en onvolledig het verhaal zouden voltooien. Jammer.

Het komt er eigenlijk op neer dat de koning, wiens functie is dat hij moet doen alsof hij wat doet, nu de opdracht heeft mensen aan te duiden die moeten doen alsof ze wat doen, waardoor hij werkelijk wat doet, gelukkig niet te lang. Dat die met een magische formule die alleen koningen kennen (a²=b²+c²) (loslippige lakei, nvdr) Didi en Yoha omtovert tot informateur aan wie het is om te onderzoeken hoe onmogelijk de vorming van een coalitie is. En dat ze praten met wie ze maar tegenkomen. Willen jullie met die en die? Nee, wij wel met die en die, maar niet met die en die. Zeg, zij willen met jullie, jullie ook? Nee, wij niet met hen, maar wel met die en die. En met die? Nee, nooit! Wij weten dat zij met jullie willen en zij niet met jullie. Hmm, apart. Wij willen niet met hen, maar wel met hen. En ze overlegden en overlegden, behalve met het streekgebonden verbond van selectieve mensenhaters, maar niemand die wilde met wie ie voorheen niet wilde.

Onze twee helden, daarom zijn het natuurlijk helden, laten de moed niet zomaar zakken in een geschiedenis zonder veel inhoud, tot ze uiteindelijk verzuchten: ‘Alleen Rikske, de alleswetende professor, kan ons nog redden!’