‘Racisme Trump niks met racisme te maken’

door The Vremde Mirror

In zijn fantasieën tot in de lengte der tijden Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken haalde op Twitter uit naar de criticasters van de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Het racisme van Trump heeft niks met racisme te maken.’

Voor de camera’s van de VRT verklaarde Francken zijn standpunt. ‘Men leest wat men wil lezen. Als Trump iets racistisch zegt, pakt men hem aan op zijn racisme. Dat hij bezig is aan een tactisch politiek meesterwerk dat niemand kan vatten, op Carl Devos na, lijkt niemand te snappen.

‘Ik trek die verruwing van de politiek me erg aan,’ zucht Francken. ‘Omdat een president van Amerika zegt dat Mexicanen criminelen en verkrachters zijn, is hij onmiddellijk een racist. En zo kan ik nog meerdere voorbeelden aanhalen. Trump laat zich racistisch uit, tegenstanders maken hem uit voor racist. Zo veralgemenend, zo polariserend.’

‘Het is niet aan mij om Trump te verdedigen, al moet dit me nog van het hart. Als Trump de recente schietpartijen had gewild, schoot hij zelf wel. Had hij er nog iets aan. Heeft hij niet gedaan, hij heeft nog nooit een massamoord gepleegd. Dus wat kun je hem dan in feite aanwrijven?’

‘Ik kan maar beter zwijgen. Voor je het weet schrijven de kranten weer dat ik racisme goedpraat, terwijl ik alleen wil zeggen dat het racisme van Trump hoegenaamd niks met racisme te maken heeft. Heel eenvoudig.’