Alexandre zit altijd vooraan in de wagen voor het klimaat: ‘Hoeft mijn chauffeur minder ver te rijden’

door The Vremde Mirror

Op wat miskende pennenridders voor online schertsvodden en op sociale media na weten we nu allemaal: we moeten snel ingrijpen om de aarde te redden. Zo ook Alexandre, die altijd vooraan in zijn Rolls-Royce plaatsneemt. ‘Minder ver rijden is de aarde sparen.’

© Wikimedia Commons

‘We krijgen allemaal te maken met de klimaatverandering,’ vertelt Alexandre die in het dagelijkse leven een belangrijke functie bekleedt, hoewel er niemand snapt wat hij doet, hijzelf niet in het minst, wat we zouden beschouwen als een goede zaak mochten we ons bekommeren om zijn geestelijk welzijn.

‘En dus stelde ik mezelf de vraag: wat kan ik zelf bijdragen? Ik kwam er al snel achter: in feite niet zo veel meer, op één bijzonderheid na. Door vooraan te zitten, hoeft mijn chauffeur minder ver te rijden om mijn bestemming te bereiken. Je kunt dat een grote geste vinden. Je kunt je afvragen of dit veel voorstelt. Ik denk vooral dat het belangrijk is dat iedereen doet wat binnen zijn mogelijkheden ligt.’

‘Ik leef zo inmiddels een jaar,’ aldus Alexandre. ‘Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Oude gewoonten verleer je niet gemakkelijk. Ik zat meestal schuin achter mijn chauffeur. Maar na enige tijd went het wel. Lijkt het alsof het nooit anders is geweest. Op den duur ga je jezelf een beetje schamen dat je vroeger zo onverschillig was.’

‘Bewust leven, ik kan het iedereen aanraden. Het geeft een fantastisch gevoel. En aan een klimaatvriendelijk leven zijn wel meer voordelen verbonden. Je kunt je motor al eens een halfuurtje langer laten draaien of zonder je gemoed te verstoren je chauffeur doelloos laten cruisen met je Rolls-Royce door de sociale woonwijken in Sint-Joost-ten-Node.’

We vergezellen Alexandre naar zijn bestemming. (we zitten op de achterbank #noshame) ‘Ik ben ook vrijwilliger bij Natuurpunt. Vlinders tellen op zaterdagvoormiddag, heerlijk. Parkeer maar even verder, James, hier is er geen fietspad.’