Bazen willen meer begrip: ‘Werknemers burn-out bezorgen is slopend’

door The Vremde Mirror

Een beul als baas is de beste garantie op een burn-out. Een honderdtal bazen hebben in een open brief een oproep gedaan voor meer begrip. ‘Mensen afbeulen tot ze helemaal instorten is een uitputtend karweitje. Wij zijn ook maar mensen.’

© Wikimedia Commons

‘Altijd wordt het standpunt van de werknemer belicht, wanneer hij getroffen wordt door een burn-out. Wij zijn het wel die een cruciale rol spelen. Zonder ons kan de werknemer naar zijn burn-out fluiten. Maar hoe vaak staat men stil bij onze opofferingen?’

‘Onvoldoende feedback, een hoog werktempo en een druk om anderen te bereiken. Het zijn wel wij, de bazen, die werknemers ’s nachts bestoken met berichten, maar misschien willen wij ook weleens slapen?’

‘De eenzijdige berichtgeving moet stoppen. Bazen zijn hard, werknemers kwetsbaar. De werkelijkheid is complexer. Het aantal burn-outs kan niet blijven stijgen. Er zijn grenzen aan onze productiviteit. Vele bazen kwijnen weg onder de druk. Tijd om dit probleem ernstig te nemen.’

Charles (50) is zo’n baas. ‘Ik legde de lat almaar hoger. Een dag zonder nieuwe burn-out en ik trok mezelf in twijfel. Altijd onmenselijk zijn, altijd op onbegrip stuiten, waarvoor doe ik het toch? Maar dan hoor je tijdens je afwezigheid dat het aantal burn-outs in je bedrijf plots ferm daalt. Dat deed me beseffen dat de kwaliteiten die ik heb als manager niet iedereen bezit.’