Vlaams Belang deelt swastikavlaggen uit aan ingang Pukkelpop: ‘Swastika symbool van geluk’

door The Vremde Mirror

Een opmerkelijke actie van Vlaams Belang aan de ingang van Pukkelpop: de partij deelt er swastikavlaggen uit. ‘Absoluut niet als provocatie bedoeld, de swastika is gewoon een gelukssymbool.’

Kamerlid Dries Van Langenhove begrijpt de deining op sociale media niet. ‘Linkse traantjes. De vlag is al eeuwenlang het ultieme symbool van voorspoed en geluk. Het geluk dat Vlaams Belang alle festivalgangers toewenst. Gelukkig begrijpen de Vlaamse jongeren dat en nemen zij gretig ons cadeau in ontvangst.’

‘Het is niet omdat de swastika geannexeerd is door een ideologie waarover de meningen uiteenlopen dat dit symbool plots besmet is. Ik zie geen historische bezwaren. Mochten we nu dubieuze Vlaamse vlaggen uitdelen.’

‘Men noemt dat polysemische symbolen, symbolen die meerdere betekenissen hebben. Een swastikavlag heeft een andere betekenis wanneer ze zou opgehangen worden bij een herdenking van de Vlaamse Beweging dan op Pukkelpop. Zo’n polysemisch symbool gaan verbieden door het te herleiden tot een héél beperkte periode van de geschiedenis is een vrij flagrante inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.’

Van Langenhove zegt dat Vlaams Belang in een halfuur tweehonderd swastikavlaggen heeft uitgedeeld. ‘We hebben er genoeg in voorraad om hier tot het einde van Pukkelpop te staan. Neem het van mij aan: onze beste partijfeestjes zijn die met swastikavlaggen.’