Kapitalist geniet: ‘Sms’en om het leven van een baby te redden’

door The Vremde Mirror

Marco (44) omschrijft zichzelf op Twitter als ‘een kapitalist met een hart dat hij voor een marktconforme prijs te koop aanbiedt’. Dat het hele land sms’t om een baby in leven te houden, vindt hij prachtig. ‘Die verbondenheid. Allemaal dankzij het kapitalisme.’

Het enige geneesmiddel dat Pia (9 maanden) kan redden kost 1,9 miljoen euro. ‘Een eerlijke prijs,’ aldus Marco. ‘De producent gokt dat ouders hun baby graag genoeg zien om een massale inzamelingsactie op te starten. Een buitengewoon risico, voor hetzelfde geld laten de ouders hun kind onaangeroerd wegkwijnen. En kijk, nu loont het. Dat moet kicken zijn.’

Om de kleine Pia te redden, kunnen mensen sms’en sturen. Ook Marco stuurde één sms. ‘De prijs van zo’n sms is bespottelijk goedkoop. Voor een luttele twee euro kun je zeggen een kind te hebben gered. Ze zeggen weleens dat kapitalisme het morele failliet van de mensheid is. Niets is minder waar natuurlijk!’

Marco wacht nog even met het verzenden van een tweede sms. ‘Nu is het speculeren aangebroken. Mooi meegenomen is dat het binnengehaalde bedrag online live te volgen valt. Zo kan ik inschatten of één sms genoeg is om het benodigde bedrag te bereiken. Het zou stom zijn mocht je investering niet renderen, maar je wilt ook zo efficiënt mogelijk zijn. Wie koelbloedig blijft wordt beloond.’

‘Normaal gezien zijn levensbedreigende ziekten waardeloos. Nu heb je er nog wat aan. Ik zei het al: allemaal dankzij het kapitalisme.’