Jambon schijt op de oppositiebanken: ‘Met het grootste respect voor het parlement’

door The Vremde Mirror

Niet zo alledaagse vertoning tijdens Villa Politica. Er viel te zien hoe Vlaams minister-president Jan Jambon zijn broek omlaag trok en op de tafels van de linkse fractieleiders van de oppositie zijn gevoeg deed. Jambon is doof voor de kritiek: ‘Je kunt achter alles iets zoeken.’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) duidt zijn actie. ‘Ik wilde niets missen van het debat tussen de meerderheid en de meerderheid, dus leek het me logisch om de oppositiebanken één keer te benutten waarvoor ze dienen.’

Politicoloog Carl Devos ontwaart een trendbreuk met zijn voorganger Geert Bourgeois. ‘Ik ben er vrij zeker van dat die liever stierf van de buikkrampen. Jambon hanteert een losse en vernieuwende stijl en communiceert glashelder. Smaken verschillen, maar ik denk dat Jambon het signaal van de kiezer goed opgevangen heeft, die neerkijkt op de politiek en Jambon doet uiteindelijk niets anders.’

Jambon vindt de kritiek vreemd. ‘Ik ben thuis, dus ik doe waar ik zin in heb. En als het je niet aanstaat, moet je het maar afbollen. Ik heb de oppositiebanken volgescheten met het grootste respect voor het parlement. Je kunt ook constructief mee nadenken over de toekomst van een excellerend en welvarend Vlaanderen in plaats van op elke drol zout te leggen.’

Ook het voortijdige vertrek van de oppositie uit het halfrond vindt Jambon vreemd. ‘Omdat de begrotingstabellen niet beschikbaar zijn. Beetje serieus blijven. Ik heb er mijn gat mee afgeveegd.’