Europese politici bezorgd om Turkse inval in Syrië: ‘Nee! Nee! Niet nog meer vluchtelingen!’

door The Vremde Mirror

De inval van Turkije in het noordoosten van Syrië schokt vele Europese politici. ‘Nee! Nee! Niet nog meer vluchtelingen!’ klinkt het hoogst ongerust en oprecht bezorgd uit de monden van onder andere Matteo Salvini, Viktor Orban en Theo Francken.

© Wikimedia Commons

‘We zijn zeer bekommerd om de situatie in het noordoosten van Syrië,’ deelt Salvini mee. ‘Nogal wat mensen in die regio grijpen militaire conflicten aan om te vluchten en nog meer Koerden kan Europa echt niet aan. In Europa is er geen plaats. Kan Turkije de Koerden niet onderbrengen in kampen?’

‘Ik deel die zorg,’ vult Orban aan. ‘Europa en Hongarije in het bijzonder zijn steeds maar weer het slachtoffer. Ze hebben dit meegemaakt, ze hebben dat meegemaakt. Als je niet kunt verdragen dat er bommen op je kind vallen, moet je maar niet in het Midden-Oosten geboren worden. Ik zie maar één oplossing: een totale immigratiestop.’

Francken beaamt: ‘Velen gebruiken een oorlogje als excuus om op de vlucht te slaan. En oorlog is natuurlijk ook een relatief begrip. Zijn Turkse luchtbombardementen genoeg om van een conflict te kunnen spreken? De vraag stellen is ze volgens mijn bescheiden inzicht beantwoorden. Het komt er eigenlijk altijd op neer dat eigenbelang primeert. Dat moet ophouden.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt de Europese bezorgdheid zeer ernstig te nemen: ‘Het Turkse leger zal alles in het werk stellen om zo weinig mogelijk Koerden in leven te laten.’