Hoofd man ontploft: meeste Koerden blijken moslims

door The Vremde Mirror

Theo (41) snapt er niets meer van. Hij is tegen de Turken, maar voor de Koerden. Die blijken volgens eigen opzoekingen op Wikipedia.org hoofdzakelijk moslim te zijn. ‘Hoe kan dat? De Koerden zijn toch goed?’

Het gaat het hoofdje van Theo te boven. ‘Die lieve Koerden moslim. Dat wil dus zeggen dat ik moslims steun wanneer ik voor de Koerden supporter. En dat er moslims elkaar aan het bekampen zijn en er binnen de islam dus onderlinge verschillen bestaan. En dat ik dus ook Koerden bash wanneer ik moslims bash. Ik kan het niet aan. Ik kan het niet aan. Ik kan het niet aan.’

‘Waarom kunnen problemen nooit gewoon zwart-wit zijn? Dat is het eenvoudigste voor iedereen,’ verzucht hij. ‘Turken moslims slecht, Koerden niet-moslims goed. Dat is het bevattelijkst voor iedereen en is ook wat de Vlaming wil.’

‘Ik ben naïef geweest,’ erkent Theo. ‘Ik ken een Koerdische vrouw die een hoofddoek draagt, maar had me verder geen vragen gesteld. Ze was altijd vriendelijk, een beetje on-Vlaams achteraf bekeken, en deed haar best om in te burgeren. Mensen zijn tot alles in staat om je om de tuin te leiden.’

Wat Theo hieruit heeft geleerd? ‘Het is gevaarlijk om mensen in groepen te verdelen op basis van één eigenschap en aan die eigenschap heel wat consequenties te verbinden die dan gelden voor de hele groep en iedereen uit die groep als hetzelfde te aanzien. Totale willekeur, besef ik nu.’

(De laatste alinea is satire.)