‘De Warmste Week’ in het teken van de VRT

door The Vremde Mirror

In de week voor Kerstmis is het traditioneel De Warmste Week. Dit jaar worden kosten noch moeite gespaard om geld in te zamelen voor de VRT.

‘Deze editie van De Warmste Week staat geheel in het teken van de VRT,’ zo meldt het persbericht. ‘Geen gedoe met rosse muntjes ten voordele van creperende Jemenieten of cheques van duizenden euro’s voor vzw’s die zich inzetten voor honden met een baasje herstellend van een burn-out. Dit jaar gaat het echt ergens over.’

Over het hele land dienen zich al velerlei initiatieven aan. Basisschool ’t Vossenolleke uit Wichelen speelt een aflevering van Van Gils en Gasten na, Rik Torfs bouwt het decor van De Afspraak uit zijn blote hoofd in papier-maché na, in dezelfde expositieruimte dat Siegfried Bracke zijn meest afgunstige tweets over de VRT op een wit doek urineert, enzovoort.

‘Het is geen taak van De Warmste Week om geld in het laatje te brengen bij de VRT, daar moet de VRT zelf voor zorgen,’ vinden criticasters.

Vlaams minister-president Jan Jambon steunt De Warmste Week niettemin volledig. ‘We zien dat de VRT onder druk wordt gezet van buitenaf, zowel financieel als inhoudelijk. Dat is gevaarlijk, nu ontbreekt vaak budget om klimaatontkenners te vinden. Daarom dat de Vlaamse regering telkens als er een Vlaamse vlag in de uitzendingen van De Warmste Week opduikt een euro doneert.’

Met de opbrengst wil de VRT maar liefst één herhaling van F.C. De Kampioenen niet uitzenden. Volgens het laatste OESO-rapport goed voor een IQ-winst van gemiddeld 2 punten in heel Vlaanderen.