Boek Sinterklaas in strijd met GDPR

door The Vremde Mirror

De Europese Unie tikt Sinterklaas op de vingers. Het boek waarin hij alle informatie van alle kinderen over de hele wereld noteert, is in strijd met de GDPR, dat is de verzameling van regels om persoonsgegevens van Europese burgers te beschermen.

© Wikimedia Commons

De privacywetgeving is duidelijk: gebruikers moeten goedkeuring kunnen geven voor de verwerking van hun gegevens. En niemand weet wat Sinterklaas weet en opslaat. Dat het gaat over gegevens van kinderen maakt de kwestie bijzonder delicaat.

Marie (4) is niet akkoord met de werkwijze van Sinterklaas. ‘Hij schrijft zijn grote boek vol over mij en als compensatie geeft hij mij wat snoep. Sorry, mijn persoonsgegevens zijn meer waard dan een mandarijn en een zakje letterkoekjes. Maar ik ben de slechtste niet, dat weet hij. Ik ben altijd bereid om over een betere prijs te onderhandelen.’

Lena (7) heeft nog nooit iets van de Sint gekregen. ‘Maar tegelijk lekt hij mijn adres wel naar adverteerders die me overstelpen met sintfolders. Ik laat mama brieven sturen naar de Sint. Het regent hier zelfs binnen wanneer het droog is ja, maar dat is toch geen reden om niet te antwoorden op de vraag waarom ik niets krijg? Soms heb ik het gevoel dat de Sint er alleen is voor de rijke kindjes.’

Ook Jonas (6) is niet tevreden over de diensten van Sinterklaas. ‘Hij verzamelt mijn gegevens zomaar zonder enige transparantie, dan verwacht ik wel dure cadeaus die ik na een paar maanden al beu ben. Niet dingen waarvan mama vindt dat ik ze nodig heb.’