Moeten we opiniestukken schrijven over het redden van koala’s?

door The Vremde Mirror

Het is een debat dat onze maatschappij doormidden klieft. De ene vindt dat het schrijven van opiniestukken over koala’s onze morele plicht is, de ander vindt het goddeloos hier engagement aan te verspillen. Wij laten voor- en tegenstanders aan het woord.

© Wikimedia Commons

‘Er is niets mis met het schrijven van opiniestukken over het redden van koala’s,’ stelt Rik, een van de koalaopiniestukkenschrijvers die onder vuur ligt. ‘Het is onze plicht om ons te ontfermen over deze schattige beestjes, zonder dat we daarbij vragen hoeven te stellen over de verzopen vluchtelingen op de Middellandse Zee. Dat is misschien niet consequent, maar ik ben rechts, dus dan mag ik dat.’

‘Het gaat natuurlijk om meer dan de koala’s. Opiniestukkenschrijvers moeten de vrijheid krijgen om over alles te schrijven waar ze maar zin in hebben. Ze zijn jegens niemand schatplichtig, behalve jegens hun overtuiging lekker te rellen. Ook al hebben ze over een onderwerp niets zinnigs te zeggen. Als dat niet meer kan, begeven we ons op een hellend vlak,’ waarschuwt Rik.

Filosoof Maarten Boudry is niet akkoord. ‘We moeten ons de vraag stellen of het nuttig is opiniestukken te schrijven over beesten die zo lui zijn als koala’s. Je kunt maar een beperkt aantal opiniestukken op een dag schrijven. Ikzelf niet meer dan 120. Dan is het onverantwoord om je energie en tijd te verdoen aan het schrijven van opiniestukken over koala’s,’ aldus Maarten Boudry in een opiniestuk in De Standaard.