App moet controleren of mensen vrijwillige corona-app installeren

door The Vremde Mirror

Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) lanceert om het gebruik van de vrijwillige corona-app te stimuleren een app die moet controleren of mensen de corona-app effectief gebruiken. Die app zal verplicht zijn.

© Wikimedia Commons

De Backer schetst het probleem: ‘Te weinig mensen willen een vage door de overheid opgedrongen app waarvan de effectiviteit niet bewezen is en die bijgevolg tot fout beleid leidt op hun smartphone.’

‘We hebben een tweeledige oplossing bedacht. Gebruikers van de vrijwillige corona-app kunnen een app downloaden die hen waarschuwt wanneer ze zich in een straal van 1,5 meter bevinden van een persoon die de vrijwillige corona-app niet heeft geïnstalleerd, uiteraard met respect voor de privacy.’

‘Ten tweede en bovenal verplichten we een app die ons in staat stelt om te controleren of iemand de vrijwillige corona-app heeft geïnstalleerd. Die app traceert gebruikers continu zodat de politie personen zonder vrijwillige corona-app op hun smartphone uit winkels en openbare plaatsen kan weren. Wie de vrijwillige corona-app heeft geïnstalleerd, heeft niks te verbergen en dus uiteraard niets te vrezen.’

Volgens experts is het moeilijk te verifiëren of iedereen deze app installeert. ‘We zijn een app aan het ontwikkelen die controleert of burgers deze app op hun smartphone hebben,’ stelt De Backer gerust die tot slot nog één iets stellig wil benadrukken: ‘De corona-app is uiteraard volstrekt vrijwillig.’