Rest van het jaar uitsluitend economisch relevante sociale contacten toegelaten

door The Vremde Mirror

Vanaf 4 mei versoepelen de coronamaatregelen in ons land. Vanaf dan mogen mensen elkaar weer in levenden lijve zien op voorwaarde dat het om een economisch relevante ontmoeting gaat.

© Wikimedia Commons

Wie tot 4 mei een mens wil zien moet kunnen aantonen dat die ontmoeting economisch noodzakelijk is. Vanaf dan moeten ontmoetingen slechts economisch relevant zijn. En dat tot eind 2020. Dat besliste de veiligheidsraad.

‘We willen het leven van de Belgen zo draaglijker maken,’ aldus premier Sophie Wilmès (MR). ‘Als je kunt aantonen dat een ontmoeting bijdraagt aan onze economie en aan onze welvaart, dan kan die plaatsvinden. Zo niet verandert er eigenlijk niets.’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vult aan: ‘Elk sociaal contact te veel kan de economie helemaal doen crashen. Onnodige sociale interacties zoals familiebezoeken of bijpraten met vrienden verhogen onnodig het risico op een opflakkering van het virus. Dat kunnen we ons echt niet veroorloven.’

Jambon bekritiseert ook de critici. ‘De meeste mensen zien familiebezoeken als een verplichting en nu wil iedereen ineens zijn doodzieke oma zien. Even serieus blijven. Wees gerust, deze maatregel is grondig doorgesproken met Voka, Unizo, Stijn Baert en Isabel Albers. Je kan je vader trouwens elke dag zien, maar dan moet hij aan het hoofd staan van een familiebedrijf waar je zelf aan de slag bent. We zijn geen onmensen.’

Jambon besluit: ‘Wie nood heeft aan een gesprek kan altijd naar een psychiater. Dat is economisch relevant. Dus ik zie werkelijk het probleem niet.’