Commerciële woonzorgcentra willen productiviteit bejaarden opkrikken

door The Vremde Mirror

De commerciële woonzorgcentra luiden de noodklok. ‘De kwaliteit van de instroom van bejaarden is ondermaats. Ze zijn vaak slecht te been, hebben dure medicijnen nodig of doen de hele dag niets. Sommige bejaarden hebben zelfs zorg nodig.’

(c) Wikimedia Commons

De commerciële woonzorgcentra krijgen de jongste tijd heel wat kritiek te slikken. Vlozo, de sector van private zorgondernemers, erkent dat er een probleem is. ‘De bejaarden van tegenwoordig zijn niet zelfredzaam genoeg. De mensen die hier toekomen denken nog te vaak dat ze geholpen en verzorgd zullen worden, maar dat wil niet zeggen dat je daarom niet de gang kunt boenen wanneer de drie personeelsleden er niet zijn.’

Om de productiviteit van de bejaarden te verzekeren, denkt Vlozo aan een ingangstest. ‘Dat kan een Cooper-test zijn, maar ook een opdracht om in een halve dag tien dozen smaakloze koekjes te verkopen ten voordele van het woonzorgcentrum dat torenhoge huurgelden moet betalen aan een vastgoedfonds met een postbus op de Bahama’s.’

‘Een mentaliteitswijziging onder bejaarden is nodig,’ aldus Vlozo dat rusthuisuitbater Orpea prijst. ‘Orpea laat zich niet chanteren door bejaarden die geen moeite doen. Het heeft pas de kamerprijzen van een twintigtal lamlendige bejaarden verhoogd die perfect konden stappen toen ze een kamer betrokken, maar een jaar later niet meer zelfstandig uit hun bed kunnen.’

‘Orpea ontsloeg ook al één bejaarde die bij zijn dagelijkse sudoku telkenmale luidruchtig om de hulp riep van een zorgmedewerker die al drie maanden thuis zit met een burn-out. Een beetje respect voor ons zorgpersoneel mag wel.’