Iemand schrijft geen boek

door The Vremde Mirror

Het Literaire Universum | Er heeft iemand geen boek geschreven. Een revolutionair concept dat de literaire wereld op haar grondvesten doet daveren. Zodanig zelfs dat er al sprake is van een nieuwe stroming: het feuilleblanche.

Er heeft iemand geen boek geschreven. Volgens mensen die het kunnen weten de trend van het literaire najaar. Veel onheil was te voorkomen indien deze trend zich eerder manifesteerde.

Er heeft iemand geen boek geschreven. Volgens mensen die het kunnen weten de trend van het literaire najaar. Veel onheil was te voorkomen indien deze trend zich eerder manifesteerde.

De Boekenbeurs belooft voor het eerst sinds het begin van de waarnemingen interessant te worden. Volgens trendwatchers wordt het niet schrijven van een boek een absolute trend dit najaar. Een anonieme schrijfster getuigt: ‘De trend was me volledig ontgaan. Als ik dat had geweten, had ik die intensieve research naar de straten waarin ik gewoond heb niet gedaan. Laat staan dat ik mijn stembanden zou hebben kapot gegild in mijn wagen.’

Iemand schrijft geen boek.

Zeer accurate reconstructie van iemand die geen boek heeft geschreven.

Maar wat is nu het geheim achter het niet schrijven van een boek? ‘Veel karakter tonen, niet bezwijken onder de druk, geen uitgeverij vinden en vooral veel inspiratie hebben om niet te schrijven,’ vertelt H. Brusselmans, de meest bekende niet-schrijver van Vlaanderen. ‘Ik had eigenlijk toch niks te vertellen. Dus heb ik ook geen boek geschreven. Niet om te choqueren, te provoceren of minderheden tegen elkaar op te zetten of zo, maar gewoon om te benadrukken dat mijn eigen uniciteit niet in een boek te vatten valt.’

Deze nieuwe literaire stroming, het feuilleblanche, kan volgens literaire onderzoekers wel eens een blijvertje worden. ‘Ondanks de hoge moeilijkheidsgraad. Het is in deze postmoderne tijden niet evident om niet achter je schrijftafel te kruipen en allerhande persoonlijke onzin neer te pennen waarin je jezelf op allerhande manieren blootgeeft,’ stippen ze aan.

‘Het is vooral een statement,’ vertelt Jef, beenhouwer en in zijn vrije tijd een fervent niet-schrijver. ‘Door geen boek te schrijven kan ik mijn online perfectie doorbreken.’ Welke raad heeft hij nog voor mensen die op het punt staan om niet met het schrijven te beginnen? ‘Niet twijfelen. Gewoon doen.’