Dorpsschool ontmaskert radicaliserende jongeren op Facebook

door The Vremde Mirror

De Dorpsschool van Vremde liep naar de politie omdat zes van haar leerlingen zich op Facebook hadden bevriend met iemand uit Boechout. De leerlingen in kwestie zijn ook meteen op non-actief gezet. ‘Sympathiseren met geradicaliseerde volkeren is strafbaar. We willen onze maatschappelijke taak niet uit de weg gaan,’ aldus de Dorpsschool.

Een radicaliseringsgolf overspoelt de Dorpsschool van Vremde. (archieffoto)

Een radicaliseringsgolf overspoelt de Dorpsschool van Vremde. (archieffoto)

In een nieuwsbrief waarschuwt de Dorpsschool van Vremde haar leerlingen. ‘Weet wat je doet op Facebook. Vriendschapsverzoeken accepteren van mensen uit Boechout is juridisch gezien strafbaar in Vremde, ook al ben je minderjarig.’

Aanleiding van de nieuwsbrief is een opeenvolging van incidenten die de jongste tijd plaatsvonden. Directeur van de Dorpsschool Jozef Schoofs legt uit: ‘Onze leerkrachten die weten hoe ze een computer moeten aan- en uitzetten besnuffelen en bespieden al een tijdje de Facebookprofielen van onze leerlingen. Op zoek naar radicaliserende elementen.’

Recent werd zo een heel netwerk aan radicaliserende leerlingen blootgelegd. ‘Een schokkende ontdekking,’ bekent de directeur van de Dorpsschool. ‘Zes leerlingen hebben zich bevriend met één of meerdere mensen die wonen in Boechout. Die worden nu logischerwijs geschorst in afwachting van hun proces.’

Eén van de leerlingen zou zich bereid verklaren zelf ook af te reizen naar Boechout.

Behalve de gevaren voor de cohesie van de maatschappij heeft de Dorpsschool ook onherstelbare imagoschade geleden. ‘Mensen gaan denken dat de Dorpsschool een broeihaard is voor radicalisering en haatzaaierij. Dat is geenszins het geval. We gaan het juist te lijf en zien dat ook als onze maatschappelijke plicht,’ benadrukt Schoofs.

Volgens bronnen dicht bij het gerecht is dit nog maar het topje van de ijsberg. Er zou ook heel wat opruiend taalgebruik te lezen zijn op de Facebookprofielen van leerlingen. Eén van de leerlingen zou zich bereid verklaren zelf ook af te reizen naar Boechout. ‘Ik wil nu niet choqueren of radicaliserend gedrag vertonen, maar zou het echt niet kunnen dat er in Boechout ook zachtmoedige mensen wonen?’ postte de 9-jarige Lisa gisteren nog op Facebook.

Haar lot ligt nu in de handen van directeur Schoofs. ‘Dat ziet er niet goed uit voor haar. Ik kan nu wel clement zijn, maar het is zo dat het begint. Minimaliseren en goedpraten, allemaal onschuldig ogenschijnlijk. Maar voor je het weet, ben je geradicaliseerd.’