Optimist hoopvol over voortgang staking

door The Vremde Mirror

Ze zijn met betrekkelijk veel. Mensen die zich in zelfbeklag wentelen of gewoon een potje pathetisch mekkeren wanneer het woord ‘staking’ valt. Niels (28) snapt deze klagers niet. ‘De staking is nog niet voorbij. Geniet van het moment.’

optimist

‘Het is tijd voor een positief geluid,’ meent optimist Niels. ‘Je kunt wel denken: zo’n staking bij het spoor duurt niet eeuwig. Maar je kunt ook dit moment ten volle koesteren. Zoals je ook kunt denken dat de voortgang van de staking tot en met dinsdag gevrijwaard is in plaats van dinsdag reeds de laatste actiedag.’

‘Maar het is nu eenmaal bon ton om altijd defaitistisch te doen over stakingen,’ vervolgt Niels. ‘Het draait allemaal om mindset. Een dag zonder treinstaking is heus het einde van de wereld niet. Er zijn nog genoeg andere aanleidingen om te laat op je werk te komen, neerbuigend te doen over medeburgers of om jezelf als baken van perfect voorbeeldig gedrag te profileren.’

Jacques (59) is fatalist en vreest het ergste. ‘Ooit zal de aarde vergaan. Het einde van de spoorstaking is dus onafwendbaar.’

Niels heeft twee inspirerende boodschappen in petto voor doemdenkers geobsedeerd door stakingen. ‘Relax. En chill.’

Ter afwisseling eindigt Niels met een onvervalste positieve noot. ‘Er zal nog weleens iemand op zijn werk geraken met de trein, maar laat zo’n geïsoleerd geval de staking niet vergallen. In geen geval dat hij binnen de week thuisgeraakt.’