‘Zullen we Hitler nog lang blijven viseren?’

door The Vremde Mirror

‘Steeds wordt zijn verleden opgerakeld. Zijn fascistische ideetjes, zijn opruiende toespraken, zijn selectieve moordpartijen, zijn antisemitisme, zijn lelijke schilderijen.’ Historici menen dat Adolf Hitler hierdoor nooit een faire kans heeft gekregen om uit te groeien tot een sprookjesfiguur zoals Leopold II.

hitler2

Hij wordt vergeleken met Trump, kortom al het uitschot van deze wereld. Hij deed extreme uitspraken, loog, stigmatiseerde bevolkingsgroepen en liet zich ook weleens betrappen op een genocide, maar verstuurde geen e-mails.

‘Adolf Hitler (1889-1945) heeft er nooit om gevraagd meer dan zeventig jaar na zijn dood op te treden in discussies, opiniestukken en manke vergelijkingen,’ betoogt menig historicus.

‘Zullen we hem nog lang blijven koeioneren? vragen ze zich af. ‘En wat brengt dat bij? Het is toch logisch dat Hitler de koe bij de hoorns vatte na zijn verkiezingsoverwinning. Hoe zou je zelf zijn?’

‘Hitler heeft nooit een eerlijke kans gekregen om zich in de luwte te ontwikkelen tot een sprookjesfiguur. Je kunt niet Godwin roepen zonder dat iemand voorafgaand Hitler erbij heeft gesleurd. Om maar te zeggen.’

Historici zijn duidelijk. ‘Gun hem het voordeel van de twijfel. Het kan best meevallen. Het is dom om met het vingertje te blijven wijzen. Dat getuigt van een enorm dedain jegens de mensen die op hem in 1933 hebben gestemd. Alsof zij niet weten wat goed voor hen is. Typisch de verwaande elite. Dat maakt het volk ongehoorzaam en iedereen heeft gezien in Amerika waartoe dat kan leiden.’