Marc roept ‘hooikoorts’ telkens hij moet niezen

door The Vremde Mirror

De 46-jarige Marc is getroffen door de vreselijke aandoening ‘hooikoorts’ roepen na het niezen. Hoewel zijn genezingskansen miniem zijn en de kansen op verval daarentegen aanzienlijk, geven de dokters Marc nog niet op.

Collega’s van Marc voelen zich schuldig. ‘Aanvankelijk schreeuwden we: hou toch je bek Marc, we weten het intussen. Maar omdat Marc ‘hooikoorts’ bleef roepen, moest de oorzaak wel van medische aard zijn. Hij had net toen onze steun en ons begrip nodig, wij lieten het echter flagrant afweten.’

De ernst van zijn ziekte viel Marcs vrienden al snel op. ‘Marc beweert er zelf niet veel last van te hebben. De mensen rondom mij dramatiseren het, zegt hij. Een beetje een schorre stem, meer is het niet. Nee liefste Marc, jij minimaliseert je ziekte, wat juist bewijst hoe erg je eraan toe bent. Het is vreselijk wat jou overkomt. Erg lief dat je jouw leed voor ons wil verborgen houden, maar dat hoeft niet. We zijn er voor je.’

Een van Marcs vrienden, Tom (44), niest ook weleens. ‘Zeker in de zomermaanden. Ga ik ook ooit hooikoorts roepen? Cathy, eveneens goed bevriend met Marc, is sinds 2014 in behandeling omdat ze altijd ‘gezondheid’ zegt wanneer ze iemand hoort niezen. Ik geniet daarom van elke dag, het kan zo gedaan zijn.’

Hoewel wetenschappers druk bezig zijn een vaccin te ontwikkelen tegen ‘hooikoorts’ roepen na het niezen, denken ze dat Marc vanaf september verlost zal zijn van zijn aandoening. Ze sluiten evenwel niet uit dat deze vreselijke aandoening na een halfjaar wederkeert.