Relschopper afgeleid door voetbal: ‘Kostbare tijd verloren’

door The Vremde Mirror

Relschopper Mario (48) beleefde zondag niet zijn gelukkigste namiddag. ‘Ik was in een stadion om rel te schoppen en raakte afgeleid door de voetbalmatch die er tegelijkertijd plaatsvond. Uiteraard niet de bedoeling, maar het gebeurde.’

Mario doet het hele relaas. ‘Ik was een tribune aan het afbreken, toen ik afgeleid raakte door mensen die naar het voetbal keken. Me dan laten meeslepen. Had ik toen gewoon keet geschopt, wil ik nog weleens zien wat er nu van het stadion overeind stond.’

‘Zeker een kwartier heb ik me vergaapt aan de dwaasheid van mannen die achter een bal hollen. En toen ik om me heen keek, bleek ik verre van alleen te zijn. Mensen gaven aanwijzingen, becommentarieerden het spel en schreeuwden hun geluk of ongeluk uit.’

‘Ik geef toe: ik had die mensen een ticketje coma moeten bezorgen. Maar helemaal onaanvaardbaar dat ze hierom naar een stadion komen. Je kunt er heerlijk onomwonden mensen uitschelden, bevolkingsgroepen discrimineren en de beroepscategorie van menig moeder suggereren. Ga je inhoudelijke feedback geven.’

‘Ik zie steeds vaker hoe enkelingen de grimmige sfeer voor de rest komen verpesten. Een stadionbezoek gaat al lang niet meer alleen over geweld en vandalisme. Er moet van alles te beleven vallen en liefst ook voor vrouw en kinderen, anders blijft men thuis. Dat kan niet de bedoeling zijn.’

Mario schudt meewarig het hoofd: ‘Mannen die tegen een bal trappen. Een beetje ernstig blijven, alstublieft. Waar mensen zich toch mee bezighouden. Sommigen hebben echt geen leven.’