Man vindt academicus die nadenkt een verademing, maar bedoelt academicus die hetzelfde denkt als hij

door The Vremde Mirror

‘Wat een verademing!’ roept Peter (39) uit. ‘Eindelijk een academicus die zelf nadenkt en niet zo eentje die net als duizend anderen een brief ondertekent.’ Blindelings liket en retweet hij alles wat Maarten Boudry te zeggen heeft.

© Wikimedia Commons

‘Echt fabuleus hoe deze academicus de dingen verwoordt in zijn opiniestuk. Spitsvondig geschreven. Heldere argumentatie. Helemaal zoals ik het zou optekenen. Wat een talent. Wat een genie!’

‘Ongewoon voor academici/gutmenschen die hun bek moeten houden, omdat ze getuige hun standpunten niet weten waarover ze spreken. Dit is niet zo’n professortje dat zijn carrière te danken heeft aan het nabauwen van de politieke correcte stellingen, te lezen op de valven in universiteitsgebouwen. Hoe heet hij ook alweer?’

Peter ten voeten uit. Als iedereen zoals hij denkt, meent hij: ‘Zie je wel, kan geen toeval zijn. Ik heb gelijk.’ Als hij nauwelijks steun voelt, zegt hij dingen als: ‘Wat een kwalijk gebrek aan pluralisme. Wat een verfoeilijk eenheidsdenken. Beschamend hoe academici bezwijken onder groepsdruk.’

Laten we hem zelf weerom aan het woord. ‘Dit betreft geen alleenstaand geval. Neem nu de erkenning van de Holocaust, de evolutietheorie of de aarde die geen platte kaart zou zijn maar een bol. Alle academici denken er zo over. Ronduit gevaarlijk dat geen enkele academicus zich afvraagt of dit niet gebaseerd is op aannames.’

‘We missen mensen met een kritische geest,’ zucht Peter. ‘Die tegen de stroom ingaan en zelf nadenken. Niet zomaar slippendragers zijn van de politieke elite. Zelfs Bart en Theo hebben het opiniestuk gedeeld. Zegt wel genoeg zeker? Jammer van die betaalmuur, nu heb ik alleen de titel kunnen lezen. Mogen we het wel weten?’