Lokale partij in de kijker: AB&VZP

door The Vremde Mirror

In Staden hoopt het kartel AB&VZP op 14 oktober een absolute meerderheid te behalen. AB&VZP staat zoals inmiddels bekend voor Anti Boerkini & Voor Zwarte Piet.

Het AB scheurde in 1972 af van de toenmalige Volksunie. Wat begon als een partij tegen boerkini’s groeide mettertijd uit tot een partij tegen boerkini’s. Landelijk haalde ze nooit grote successen, maar in Staden stemmen de mensen sindsdien op het AB of op een lijst die de kiesdrempel niet haalt. Logisch te verklaren als u weet dat het AB de eerste partij sinds lang is die haar verkiezingsbelofte realiseert: geen boerkini’s in Staden.

En het AB boekte verkiezingsoverwinning na verkiezingsoverwinning. Maar ja, op den duur kregen de mensen zin in wat anders, zo gaat dat met mensen. En toen kwam N-VA. Voor het eerst in jaren een oppositiepartij. Maar niet iedereen in de fractie toonde zich gelukkig met de gang van zaken. ‘We vergeten de essentie van het politieke debat,’

Uiteindelijk keerden alle lokale mandatarissen van N-VA de partij de rug toe en stichtten Voor Zwarte Piet, kortweg VZP. Oprichter Bogdan Hendriks verwoordde het destijds zo: ‘Wij praten waar de mensen van wakker liggen nadat wij eerst paniek hebben gezaaid. Ons belangrijkste strijdpunt: Zwarte Piet moet blijven.’

Toenaderingspogingen tussen het AB en VZP bleven lang uit, tot nu. Lijsttrekker van het kartel Jef De La Roue legt uit: ‘De leden van AB zijn vrijwel altijd voor Zwarte Piet. En die van VZP tegen de boerkini. Te mooi toeval om de krachten niet te bundelen.’

Update: volgens de laatste geruchten zal het AB&VZP als N-VA naar de kiezer trekken.