Man (48) die jeugd niet weerbaar vindt geschoffeerd door drieletterwoord in opiniestuk

door The Vremde Mirror

Beledigd, gekrenkt, ontdaan, misnoegd, woedend, verbolgen, zwaarmoedig en zinneloos. Zo reageerde Johan (48), voorzitter van het Verbond voor een Weerbare Jeugd (VWJ), op een drieletterwoord in een opiniestuk.

Het gebeurde afgelopen dinsdag. Johans vrouw Ellen (46) doet het relaas. ‘Opeens liep hij stampvoetend en heftig huilend naar onze slaapkamer waar hij zich opsloot. Ik zag nog net dat hij een magazine meenam en hoorde het hem verscheuren, aangezien ik hem geen vuur wilde geven.’

‘Ik vroeg aan de deur wat er scheelde. Pas na herhaaldelijk aandringen, riep hij luid en menigvuldig ‘DNA’. Ze schrijven DNA. In een opiniestuk. Hierna schreide hij verder, doch poogde ik hem te bedaren zonder de afgrijselijke context te kennen.’

‘Misschien is het metaforisch bedoeld,’ zei ik dan maar. ‘Of als hyperbool. Wordt er letterlijk DNA beoogd zoals Gregor Mendel het bedoelt? En lees eens verder, misschien klaart er het een en ander op. Om onduidelijke redenen vertikte Johan verder te lezen. Ik wil echt niet weten wat hij gelezen heeft. Hij moet zich kennelijk aangesproken voelen. Anders reageer je zo heftig niet. Arm liefje.’

‘Intussen gaat het beter met Johan,’ vertelt Ellen. ‘Hij eet weer. Ook zelfstandig ademen lukt.’

Johan was na deze tragische gebeurtenis logischerwijs zelf niet in staat om te getuigen.