‘Ik ben rechts-conservatief, maar wil ook propere lucht. Ben ik nu een communist?’

door The Vremde Mirror

Onze voltallige eenmansredactie ontvangt geregeld vragen over de meest uiteenlopende kwesties. Helaas ontbreekt doorgaans de zin om te antwoorden. Dat kan beter. Daarom beantwoorden we publiekelijk de lezersvraag van Rik*.

© Wikimedia Commons

Zijn dilemma

Enerzijds beschouw ik mijzelf als rechts en ultraconservatief, anderzijds vind ik schone lucht belangrijk. Ik ben bang dat ik geen gehoor zal vinden bij mijn vrienden, zelfs niet bij Hendrik of Siegfried. Hoe vertel ik het hun zonder dat ze me een verrader vinden of – erger nog – een poco gutmensch?

In het openbaar haat ik communisten uit de grond van mijn hart en lach ik het belang van propere lucht weg. In het geniep gebruik ik weleens de fiets en tob ik op mijn kamertje over de toekomst van de planeet. Maar wat als iemand mijn ware gevoelens achterhaalt?

Ja, de angst heeft me te pakken. Denken jullie dat ik links ben? Of een communist? Doe ik me voor als mezelf of als iemand anders? Wie ben ik in feite? Laat het me snel weten.

xxx

Rik

Ons antwoord

Goed nieuws. Je bent niet per se een communist, Rik. Ook rechtse honden hebben lucht nodig om in leven te blijven.

Niettemin vergt het duidelijk moeite om je ware gevoelens te onderdrukken. Na verloop van tijd betaal je geheid er een prijs voor. Je organisme staat permanent onder druk, met een rist fysieke en mentale klachten als gevolg. Tot het onvermijdbare gebeurt: je gaat je gedragen als een lul zonder dat je het zelf gewaarwordt. Echt Rik, zo wil je niet worden.

Beter doe je eraan om een abonnement te nemen op de linkse kerk. Het zal je bevrijden, Rik. Sta op en kom ervoor uit. Het is 2018. De vrienden die je zullen laten vallen, zijn het niet waard jouw vriend te zijn. In de plaats krijg je linkse vrienden erbij. Dat klinkt walgelijk. Let nu op, linkse mensen zijn in de regel best menslievend. Reik hun de hand. Het zal meevallen, Rik. Vertrouw ons.

Alle goeds,

The Vremde Mirror

* Rik is zijn echte naam.