Lokale partij in de kijker: Zelfhulpboeken Zijn Geen Literatuur (ZZGL)

door The Vremde Mirror

In Turnhout trekt Greta Beeckmans op 14 oktober naar de kiezer als lijsttrekster van de partij Zelfhulpboeken Zijn Geen Literatuur (ZZGL).

Zelfhulpboeken. Niet het beste wat we hebben op literair vlak volgens Greta Beeckmans. ‘Niet het beste? Zelfhulpboeken zijn geen literatuur. Het is niet omdat een boek het label roman draagt dat het geen zelfhulpboek kan zijn.’

Maar hoe een zelfhulpboek herkennen? ‘Als de exemplaren met tienduizenden tegelijk over de toonbank vliegen, de auteur mag aanschuiven in Van Gils en Gasten en het werk is geschreven in een schabouwelijk taaltje zonder elementen die overeenkomsten met het Nederlands verraden, heb je prijs.’

‘Angstaanjagend,’ aldus Beeckmans die hierom ZZGL oprichtte. ‘Gezien de feiten, een hele generatie van vrouwen met een laag zelfbeeld die een misvormd beeld krijgen van literatuur, bittere noodzaak.’

‘Het probleem is dat iedereen in zelfhulpboeken wel een voordeel ziet. De politiek zegt: goed voor de economie. Boekhandels en uitgeverijen zien hun inkomsten stijgen. Lezers denken dat dit kleutergeneuzel een vorm van hoge literatuur is. En psychologen hebben nog altijd werk, want zij zijn perfect in staat om boeken vol nietszeggende adviezen te beren. En ja, na verloop van tijd komt dit neer op de ondergang van het Avondland.’

Beeckmans brengt eind deze maand ook haar eerste boek uit getiteld De edele kunst van zelfhulpboeken verbranden.