Relaas van een journalist die Bart De Wever een vraag kon stellen (maar het niet deed)

door The Vremde Mirror

Pieterjan is een getalenteerd VRT-journalist. Kritisch en niet verlegen om door te vragen. Niettemin zette hij zijn hele reputatie op het spel door een godganse dag op de huid van Bart De Wever te kleven. U zou denken, VRT springt spaarzaam om met dit talent. Maar nee, Pieterjan was niet in te tomen. Hij zou een vraag stellen aan De Wever.

Nadat Pieterjan ging joggen met Bart De Wever in gezelschap van een dubbelgangster van zijn vrouw, urenlang de deur van De Wevers vroegere woonst barricadeerde en De Wever vervolgens zag vertrekken naar God Weet Waar, verstreken de uren traagzaam.

Pieterjan doodde de tijd met het bedenken van vragen voor De Wever, rekening houdend met alle scenario’s. Zo niet mijmerde hij over zijn impact op de verkiezingscampagne. Hoe hij dat ene kopstuk van Groen in Gent haast ridiculiseerde. Weg geloofwaardigheid. Zo pijnlijk. Dat zou hem niet overkomen.

Wij maken een sprong in de tijd. We zien dat een optocht van glimmende en zatte beren naar een sjofel podium is ingezet. We zoeken Pieterjan. Waar is Pieterjan? Nu moet hij toeslaan. Daar kijk. En wat doet hij? Niets. Helemaal niets!

Een beetje van slag door de feiten contacteren wij Pieterjan. ‘Wat kon ik doen?’ vroeg hij zich af. ‘In het beste geval duw ik een plopkap in de mond van Annick De Ridder.’

‘In een reëler scenario word ik bij elke poging De Wever wat te vragen vernederd door een kudde ongeschikte boeren die mettertijd te hard in zichzelf zijn gaan geloven. Dat blijft me jaren achtervolgen. Louter voor die ene allesvernietigende vraag: ‘Meneer De Wever, bent u blij?’ Mijn geloofwaardigheid! Ik moet die politici nog jaren interviewen. Niet vergeten.’