Emma (9) gooit flesjes cola op de grond: ‘Afvalberg in China en India al eens bekeken?’

door The Vremde Mirror

Emma (9) vindt de kritiek aan haar adres omdat ze troep op de grond gooit onterecht en bijzonder selectief. ‘Wat maakt het uit hoe ik leef als in China en India het afval zich blijft opstapelen?’

© Wikimedia Commons

‘Linkse hysterie,’ zucht Emma. ‘Ik ben niet zo naïef dat ik denk een invloed te hebben op het milieu door mijn afval te sorteren en in de vuilnisbak te gooien. Zinloos om het hier netjes te houden zolang mensen in China en India niet minder consumeren.’

‘Ik ben het probleem niet,’ stelt ze. ‘Integendeel. Repressief optreden tegen mensen die hun rotzooi op straat gooien ontraadt consumeren, hetgeen onze concurrentiepositie met China en India fel verzwakt. Nog gezwegen van de werkgelegenheid die ik creëer voor straatruimers.’

Emma zal haar gedrag dan ook niet wijzigen. ‘Mijn inspanning om een vuilnisbak te zoeken, is niet evenredig met de impact die ik globaal heb. Als iemand mijn flesje cola opraapt en in een vuilnisbak dropt, houd ik die persoon niet tegen. Maar ik bind mij niet aan concrete acties. Ik ben niet gek. Het moet haalbaar blijven.’

‘Ik geloof liever heel hard in technologie. Die zal over enkele jaren een systeem bedacht hebben dat afval op de grond automatisch opspoort en transformeert in een betere versie van het oorspronkelijke product. Stop het doemdenken.’

Wil ze nog gezegd hebben: ‘Wat ik in één jaar op straat gooi, slingert de bevolking van Shanghai elke dag op de grond. Degoutant. En ik zou mijn gedrag moeten aanpassen.’